Fredagen bjöd på shopping i stora staden och en kanonmiddag på Cloud Nine. Maten var gudomlig minst sagt och det var inte sista gången vi var där! Härligt med tjejmys, det blir alldeles för sällan!
Igår fick jag rå om min fina väninna Gitte och efter ett tufft cirkelgympass tyckte vi att en 3-rätters var vi värda! Och hon var inte bara gäst, hon fick kökstjänst också! Men med ett glas champagne i ena näven och kökskniven i den andra så gick det ingen nöd på henne :)
Till förrätt gjorde Gitte en avocadomousse med räkor och röd stenbitsrom. Till huvudrätt blev det fisk och scampispett med pressad potatis och en örtaioli. Till dessert - glass! Just nu är det Tobleroneglass som står överst på "tycka-om-listan". Prova, den är grym!
Avocadomousse med räkor
4 personer
2 avocado
2 msk crème fraiche
1 1/2 msk pressad citronsaft
Salt
Ett par rejäla stänk tabasco
Små dillvippor
2 msk finhackad rödlök
100 g röd stenbitsrom eller löjrom
Svartpeppar från kvarn
4 små trekanter av citron
20 st räkor (5 till varje förrätt)
Gör så här:
Gröp ur avokadon och tillsätt crème fraiche och citronsaft. Kör med en stavmixer till en slät kräm. Smaka av med salt, peppar och tabasco.
Fördela moussen i glas och toppa med lök, räkor, rom, dill och citron.
Skaldjursspett
4 personer
2 st torskryggar
2 st rätt stora laxfiléer
Ca 300 g rå scampi (vildfångad)
Marinad:
1 dl olivolja
2 msk färskpressad limejuice
2 klyftor riven vitlök
Salt
Peppar
Citronpeppar
1 färsk finhackad chili eller chiliexplosion (krydda)
Färska hackade örter, exempelvis oregano, basilika och koriander
Gör så här:
Skär fisken i bitar. Trä upp på spett tillsammans med scampin. Lägg i ugnsfast form och pensla på rikligt med marinad, vänd spetten och pensla på andra sidan också.
In i ugnen 175-200 grader på "grill" i ca 12-15 minuter beroende på ugn.
Örtaioli
3 vitlöksklyftor
2 äggulor
2 tsk pressad citron
2 tsk dijonsenap
1 1/2 dl raps- eller solrosolja
Salt
Färska örter t.ex persilja, oregano, dragon, koriander
Gör så här:
Skala vitlöken och riv den. Mixa samman med en mixerstav äggulor, citronsaft och senap. Tillsätt vitlök och örter, fortsätt mixa. Tillsätt olja, först droppvis och sedan i en fin stråle, under mixning. Krydda med salt.
Och så till efterrätt - Tobleroneglass med en liten hembakad maräng!
2 kommentarer:
Mums så gott,, Ska testar avokadon och glassen i helgen. Bra med en sida att få inspiration från så tack/Jeanette
Tack Jeanette, vad kul att du känner dig inspirerad! Välkommen att titta in igen :)
Kram Monica
Skicka en kommentar