måndag 18 november 2013

Torsk på toast


En matig macka a la Dagobert som vi är ”torsk” på allihopa skulle man kunna säga.
Den tar en stund att mickla ihop efter som den ska paneras. Inte svårt alls men som sagt, det kan vara bra om man inte har bråttom.  Jag tycker om att använda det asiatiska ströbrödet panko som ger den där krispiga ytan. Panko finns både på ICA och Coop. Jag kör även hemlagad skagenröra och den kan man byta ut till köpes om man känner för det.  Hos oss kan vi inte enas om det ska vara skagenröra eller remouladsås så det blir både och. Välj själv eller gör båda J
Som tillbehör brukar vi ha potatisklyftor i ugn.


 
Torskmacka
4 personer
4 st torskfiléer
8 mindre skivor kallrökt lax
3-4 dl Panko asiatiskt ströbröd
2 avocado
1 ägg
1/2 dl vetemjöl
salt och peppar
Fyra skivor bröd (typ grekiskt lantbröd) eller se mitt recept på lantbröd
blandad sallad
röd stenbitsrom

Skagenröra
500 g räkor med skal
½  finhackad röd lök
färsk dill – hackad
2 dl creme fraiche
1 dl gräddfil
2 msk majonnäs
salt & peppar
Remouladsås
En äggula
¾ dl solrosolja
salt & peppar
½ tsk curry
ca 1 dl hackad pickles (finns i glasburk på ICA)
Tillbehör:
Potatisklyftor i ugn

Gör så här:
Om du har tänkt att servera potatisklyftor till, börja med dom. Skär önskad mängd potatis i klyftor, behåll skalet på. Lägg i ugnsform eller i djup plåt. Salta och ringla lite olivolja över. Skjuts in i ugnen i 200 grader och ca 25-30 minuter beroende på ugn. Du ser när dom är klara och fått fin färg.

Gör du hemgjorda såser så gör du dom nu, före tillagning av torsken.

Skagenröra  – Skala räkorna, hacka dom grovt. Lägg i en skål och tillsätt resten av ingredienserna. Smaka av med salt och peppar. Klart!
Remouladsås – En äggula i en skål, tillätt ca ¾ dl solrosolja. Kör med handmixer till en majonnäs. Tillsätt salt & peppar och curryn. Tillsätt hackad pickles. Rör om.

Panerad torsk
Vispa ägget i en skål. Häll mjölet i skål två. Häll ströbrödet på ett fat.
Salta och peppra torsken. Vänd varje filé sedan i tur och ordning i mjölet – ägget – ströbrödet. Lägg upp på fat.
Stek 4-5 minuter på varje sida på medelhög värme så att torsken får en krispig yta med fin färg.
Sen är det bara att montera ihop sin macka. Tag brödet, stek skivorna i en stek- eller grillpanna om du vill det.

Lägg på sallad, ett par skivor kallrökt lax och torsken. Toppa med skagenröra. Dekorera med citron och dill.





Inga kommentarer: