måndag 11 november 2013

Farsdagsfilé

Farsdagsfilé
Farsdag firades med storstädning, stryktvättshögen-from-hell och sedan en tur till Ikea. Nu har vi i alla fall ljus så det räcker över jul. Känns tryggt.
En god middag serverades och när far fick välja så blev det fylld fläskfilé tillsammans med rosmarinpotatis. Denna rätt är också toppen när man är många, det går jättebra att dubbla och flerdubbla receptet.
Inte den finaste bilden på fläskfilén, den är godare än den ser ut, det lovar jag. Fotot byts ut vid tillfälle :)

Salamifylld fläskfilé
4 personer 

Ca 600 g fläskfilé8-10 skivor salami
4 dl grädde
Soltorkade tomater i strimlor
En boll mozarella
1 dl chilisås
 2 msk kalvfond
1 riven vitlöksklyfta
några droppar tabasco
en skvätt worchestershiresås
salt och peppar
 

Gör så här:
Putsa fläskfilén fri från senor och fett. Bryn den hel runt om. Salta och peppra.
Ta upp den ur stekpannan och lägg den på en skärbräda.
Skär snitt med ca 1,5 cm mellanrum och utan att skära helt igenom filén. Lägg filén i ungsfast form.
Skär mozarellan i skivor. Dela varje skiva på hälften.
Ta en salamiskiva, lägg i en bit mozarella och några strimlor soltorkad tomat. Lägg en bit salami i varje skåra (med öppningen nedåt).

Blanda grädde, kalvfond, vitlök, tabasco och worchestershiresås, salt och peppar. Häll gräddblandningen över fläskfilén. Sätt in i ugnen i 175-200 grader ca 20-25 minuter.


Rosmarinpotatis
4 personer

8-10 potatisar
Olivolja
Flingsalt
Färsk rosmarin, hackad

Gör så här:
Skiva potatisen i skivor, behåll skalet på.
Lägg i djup plåt. Häll över olivolja och vänd runt potatisen. Tillsätt flingsalt och rejält med hackad rosmarin.
In i ugnen, 200 grader ca 20-25 minuter.



Inga kommentarer: