tisdag 3 december 2013

Köttfärspaj med hetta

En ledig tisdag. Skönt. Utvecklingssamtal i gymnasiet (det sista man får vara med på) och sonen fick gå kvar ;-) 
Sedan blev jag bjuden på lunch på stan av Carro. Jättetrevligt! Det blir inte så ofta man får tillfälle att ses när man inte jobbar tillsammans längre. 
Efter att ha "rejsat"runt med snabeldraken i ena handen och vikt tvätt med den andra (!) så avnjöt vi till kvällen en riktigt god köttfärspaj som jag gärna delar med mig av. Den funkar också jättebra att frysa, så har du matlåda färdig till en annan dag. Om det blir något kvar vill säga... 


Köttfärspaj med hetta
4 portioner

Till pajdegen:
50 g rumstempererat smör
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 1/2 dl mjölk

Fyllning:
Ca 500 g nötfärs
1 purjolök
Ca 200 g champinjoner
1 vitlök solo
1 msk soja
Salt & Peppar
1 tärning köttbuljong
1 röd paprika
Chiliexplosion (krydda)
2 dl riven lagrad ost
2 dl crème fraîche 
2 dl crème fraîche paprika/chili

Gör så här:
Börja med pajdegen. Blanda mjöl och bakpulver. Fördela smöret. Till sist i med mjölken och knåda samman till en smidig deg. Kavla ut degen (det är lättast) och klä en djup form. 

Hacka purjolöken, paprikan och skiva champinjonerna. Bryn köttfärsen. I med lök, paprika och svamp. Krydda med salt, peppar, chili och soja. Riv i vitlöken. 
Smula i buljongen. Låt alltsammans bryna några minuter. Häll fyllningen i formen.
Blanda crème fraîche och den rivna osten i en bunke. Bred smeten över fyllningen och sedan in i ugnen, 200 grader i ca 30 minuter.
Servera med sallad. Gott gott!





Inga kommentarer: