tisdag 10 december 2013

Lax med grym sås

Den här är ett nytt recept som får ett OK av testpanelen i vår familj. Laxen och potatisen sköter sig själva men krutet läggs på såsen som är till. Det är lite "bett" i såsen av cayennepepparn som vi tyckte om. Var försiktig med den om du vill ha en mildare variant.

Lax med grym sås
4 personer

800 g laxfilé
1 kg räkor med skal
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
4 msk olivolja
En klick smör
3 msk citronsaft
2 dl torrt vitt vin
6 dl vatten
3 dl vispgrädde
1 fiskbuljontärning
salt & peppar
3 krm cayennepeppar
ljus maizena redning
Citronpeppar
Hackad dill

Gör så här:
Skala räkorna och ställ in i kylen. Spara skalen. Hacka löken och bryn i olivolja så den får fin gyllenbrun färg. Tillsätt räkskalen och låt fräsa med i några minuter. Häll på citronsaft, vatten och vin.

Låt koka upp och sänk sedan värmen och låt puttra i ca 30 minuter. Sila av skalen och tillsätt fiskbuljongtärning och grädde. Smaka av med salt och cayennepeppar. Red ev såsen med lite maizena redning för att få den lite tjockare. Tillsätt den hackade dillen.

Lägg i laxfiléerna i en ugnsfast form. Salta och krydda med citronpeppar. In i ugnen på 175 grader i ca 20 minuter. Ta ut laxen, häll över den varma såsen och garnera med räkorna.

Servera med pressad potatis.

 

Inga kommentarer: