Bästa bullarna! Den här degen är en ganska stor sats så det passar bra att göra lussekatter av hälften och dessa goooooda kaloribomber av den andra halvan. Det räcker i alla fall med en bulle kan jag säga, sen är man mätt en hel dag :)
Saffransbullar med mandelmassa och choklad
2 pkt saffran
2 sockerbitar
1 liter mjölk
100 g jäst
400 g smör
5 dl socker
1 1/4 tsk salt
2 tsk kardemumma
2 ägg
ca 3 1/2 liter vetemjöl
Fyllning:
Smör
200 g mandelmassa riven
vit choklad riven
Garnering:
Siktat florsocker
Ev russin
Gör så här:
Gör så här:
Stöt saffran tillsammans med sockerbitarna i en mortel.
Smula sönder jästen i en stor bunke. Smält smöret i en kastrull och slå på mjölken. Tillsätt saffran i den ljumna mjölkblandningen. Slå den sedan över jästen och rör om.
Tillsätt socker, salt, kardemumma, ägg och ca 1 1/2 liter av mjölet. Arbeta in det mesta av resterande mjöl i omgångar. Ställ degen att jäsa till dubbel storlek.
Dela degen i fyra delar. Kavla ut varje del till en rektangel. Bred på smör och riv över rikligt med mandelmassa och vit choklad.
Vik degen dubbel (från långsidan). Skär degen i remsor och vrid varje remsa till en snurra.
Lägg på bakplåtsklädd plåt och låt jäsa i ca 30-40 minuter.
Grädda i ugn, 250 grader 6-10 minuter beroende på ugn.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar