fredag 20 december 2013

Saffransbullar med mandelmassa och vit choklad

Bästa bullarna! Den här degen är en ganska stor sats så det passar bra att göra lussekatter av hälften och dessa goooooda kaloribomber av den andra halvan. Det räcker i alla fall med en bulle kan jag säga, sen är man mätt en hel dag :)



Saffransbullar med mandelmassa och choklad

2 pkt saffran
2 sockerbitar
1 liter mjölk
100 g jäst
400 g smör
5 dl socker
1 1/4 tsk salt
2 tsk kardemumma
2 ägg
ca 3 1/2 liter vetemjöl
Fyllning:
Smör
200 g mandelmassa riven
vit choklad riven
Garnering:
Siktat florsocker
Ev russin

Gör så här:

Stöt saffran tillsammans med sockerbitarna i en mortel.
Smula sönder jästen i en stor bunke. Smält smöret i en kastrull och slå på mjölken. Tillsätt saffran i den ljumna mjölkblandningen. Slå den sedan över jästen och rör om.

Tillsätt socker, salt, kardemumma, ägg och ca 1 1/2 liter av mjölet. Arbeta in det mesta av resterande mjöl i omgångar. Ställ degen att jäsa till dubbel storlek.

Dela degen i fyra delar. Kavla ut varje del till en rektangel. Bred på smör och riv över rikligt med mandelmassa och vit choklad.

Vik degen dubbel (från långsidan). Skär degen i remsor och vrid varje remsa till en snurra.
Lägg på bakplåtsklädd plåt och låt jäsa i ca 30-40 minuter.

Grädda i ugn, 250 grader 6-10 minuter beroende på ugn.




Inga kommentarer: