torsdag 12 december 2013

Helstekt fläskfilé med ingefära & vitlök

Här kommer ett förslag till fredagsmys. En fantastiskt god fläskfilé som serverades med en svamprisotto. 
Jag brukar ofta "skjuta från höften" när jag lagar mat och många recept finns i huvudet. Men nu ska jag försöka tänka till så jag får ner receptet på pränt till er. 
Det här är väl värt att prova, mycket gott!



Helstekt fläskfilé med ingefära & vitlök
4 pers

Fläskfilé ca 700g
En rejäl bit färsk ingefära 
4-5 vitlöksklyftor, skivade
Salt & peppar
Smör

Gör så här:
Putsa filén och ta bort senor. Salta och peppra runt om.
Skala vitlöken och skiva tunna skivor. Skala ingefäran och riv på rivjärn.
Hetta upp en stekpanna, bryn filén i smör runt om. Sänk sedan värmen till medelvärme, i med vitlök och ingefära. Du behöver även tillsätta mera smör. Ös filén med smör, vitlök och ingefära i ca 10 minuter. Filén ska ha bra med färg och nästan en karamelliserad yta. Skär upp i skivor och lägg på ett fat. Häll över vitlöken och ingefäran.


Risotto med höstkantareller
4 pers

Avorioris 4 dl
Höns/köttbuljong ca 1 liter
2 1/2 dl vitt vin (eller matlagningsvin)
1 stånd färsk broccoli
Höstkantareller 2-3 dl
1-2 dl parmesanost
1-2 charlottenlökar
Färsk basilika
Salt & Peppar
Smör/olja till bryning

Gör så här:
Koka upp buljongen. Hacka löken och bryn den tillsammans med svampen och riset i en tjockbottnad kastrull. Späd med vinet och lite buljong och rör om. Låt småputtra och fortsätt att röra då och då. Totala tillagningstiden brukar ligga på ca 20 minuter. Späd hela tiden med mer buljong så det inte bränner fast. Dela broccolin i mindre bitar och tillsätt i risotton efter ca halva tillagningstiden.
Mot slutet smakar du av med salt, svartpeppar, hackad färsk basilika och parmesan.

Inga kommentarer: