Temperaturen är mycket viktig när du gör karamellen. Du måste ha en termometer som klarar 170 grader.
Chokladtryffeltårta med salt karamell
12-14 bitar
Botten
2 1/2 dl vetemjöl
1 dl rågmjöl
3/4 dl florsocker
1 dl kakao
150 g smör
2 äggulor
Karamellkräm
3 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap
1 krm flingsalt
1 dl vatten
100 g smör
1 dl vispgrädde
1 msk crème fraîche
Chokladtryffel
175 g mörk choklad
2 dl vispgrädde
1 tsk flingsalt (till dekoration)
Tillbehör
Lättvispad grädde
Gör så här:
Blanda vetemjöl, rågmjöl, florsocker och kakao. Fördela smöret och arbeta till fn smulig deg. Tillsätt äggulorna och blanda ihop till en deg.
Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 26 cm i diameter. Ställ i kyl 1 timme. Klä kanten med dubbel aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen, 175 grader i ca 10-12 minuter. Ta bort folien och grädda ytterligare ca 5 minuter. Låt kallna.
Blanda socker, sirap, salt och vatten i en tjockbottnad kastrull och koka upp. Låt det sjuda till 170 grader utan omrörning. Ta kastrullen från värmen och rör i smör, grädde och crème fraîche till en blank kräm. Häll krämen på den kalla botten och låt svalna. Låt sedan stå i kylen i ca 3 timmar eller tills den stelnat.
Hacka chokladen grovt. Koka upp grädden och häll den över chokladen och rör tills chokladen smälter. Häll chokladen över karamellkrämen. Ställ i kylskåp 3 timmar eller över natten. Strö över saltflingor strax innan servering.
Servera med lättvispad grädde.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar