lördag 7 december 2013

Chokladtryffeltårta med salt karamell

Värsta grymma kakan! Igår kväll hade vi julmiddag för alla funktionärer och ledare på Friskis och Svettis. Om man hade möjlighet fick man bidra till gottbordet och jag testade detta nya recept. Jag säger bara - halleluja moment! När man skar en bit av kakan flöt karamellkrämen ut lagom mycket på tallriken och med en klick lättvispad grädde till blev det perfekt. Den är väldigt lätt att göra men den ska in två omgångar i kylen så lite planering krävs. På begäran från mina Friskis-vänner kommer receptet här. Ett måste till julens gottbord.


Temperaturen är mycket viktig när du gör karamellen. Du måste ha en termometer som klarar 170 grader.

Chokladtryffeltårta med salt karamell
12-14 bitar

Botten
2 1/2 dl vetemjöl 
1 dl rågmjöl
3/4 dl florsocker 
1 dl kakao
150 g smör 
2 äggulor

Karamellkräm
3 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap
1 krm flingsalt
1 dl vatten
100 g smör
1 dl vispgrädde
1 msk crème fraîche 

Chokladtryffel
175 g mörk choklad
2 dl vispgrädde 
1 tsk flingsalt (till dekoration)

Tillbehör
Lättvispad grädde

Gör så här:
Blanda vetemjöl, rågmjöl, florsocker och kakao. Fördela smöret och arbeta till fn smulig deg. Tillsätt äggulorna och blanda ihop till en deg.
Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 26 cm i diameter. Ställ i kyl 1 timme. Klä kanten med dubbel aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen, 175 grader i ca 10-12 minuter. Ta bort folien och grädda ytterligare ca 5 minuter. Låt kallna.

Blanda socker, sirap, salt och vatten i en tjockbottnad kastrull och koka upp. Låt det sjuda till 170 grader utan omrörning. Ta kastrullen från värmen och rör i smör, grädde och crème fraîche till en blank kräm. Häll krämen på den kalla botten och låt svalna. Låt sedan stå i kylen i ca 3 timmar eller tills den stelnat.

Hacka chokladen grovt. Koka upp grädden och häll den över chokladen och rör tills chokladen smälter. Häll chokladen över karamellkrämen. Ställ i kylskåp 3 timmar eller över natten. Strö över saltflingor strax innan servering. 
Servera med lättvispad grädde.

Inga kommentarer: