måndag 31 mars 2014

Färs på spett

Sommartid! Och vilket fantastiskt vårväder! Helgen har bjudit på flera stunder i solen och mitt lilla hörn vid huset ger lä och riktigt varmt. Idag är det grått och tungt tungt att komma upp. Det är den där extra timmen tidigare som gör sitt. Men, jag hoppade i vårjackan och studsade till tåget. 
Middagstips till er idag blir färs på spett. Det sköter sig själv i ugnen och det passar väl bra när veckan drar igång? Riktigt gott tyckte vi. Vad tyckte du?

Färs på spett
6 pers

800 g köttfärs
2 ägg
1 dl ströbröd
2 dl mjölk
1 st gul lök, finhackad 
8 st soltorkade tomater i örtolja
2 vitlöksklyftor
Bacon, ca 1 1/2 paket
Rosmarin, färsk
Grillspett av trä

Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader. Låt ströbrödet svälla i mjölk en stund. Blanda sedan i färs, salt, peppar och ägg till en smet. 
Hacka den gula löken och de soltorkade tomaterna fint (Obs! Spara örtoljan) och blanda ned i färsen tillsammans med riven vitlök. 
Forma färsen till järpar och linda en baconskiva runt varje. Lägg i en ugnsform modell större. Pensla med örtoljan från tomaterna och strö över hackad färsk rosmarin. 
Stek mitt i ugnen i ca 20 minuter. 
Stick i träspetten när de är klara och servera förslagsvis med ris, sallad och den grymma basilikasåsen som du ser receptet på här nedan.



Kall basilikasås
1 kruka färsk basilika
2 msk olivolja
1/2 dl majonnäs 
2 dl gräddfil
2 dl crème fraiche 
2 vitlöksklyftor
2 msk flytande honung
Salt & Peppar

Gör så här:
Börja med att hacka basilikan fint, gärna i maskin eller med mixerstav. Jag tar hela buketten inte bara bladen. 
Blanda basilikahacket med resterande ingredienser. Vitlöken pressar eller river du. Rör ihop. Klart!





Inga kommentarer: