onsdag 26 mars 2014

Lyxig lördagsmeny

Den här varmrätten fanns på vår senaste nyårsmeny och då det nu var bra pris på oxfilé så blev det en favorit i repris. Det var inte nyårskväll men ändock Mellofinal vilket vi tyckte räckte som festlighet. Den här rätten tar lite tid, det är lite mickel men är väl värd besväret när man väl får hugga in. Gratängen är underbar, jag gjorde den i mindre skålar men smakar lika bra i stor form. Your choice. Oxfilén gillar vi röd så den tar jag ut vid 56 grader.
Efterrätten bestod av inget mindre än hallonmousse a la Per Moberg.  
L o v e l y !


Timjanstekt oxfilé med jordärtskocksgratäng och rökt rödvinssky
4 personer

Timjanstekt oxfilé
800 g oxfilé
salt
peppar
10 st timjankvistar

Gratäng
1/2 kg jorärtskockor
1/2 kg mandelpotatis
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
2 st rosmarinkvistar
1/2 msk citronsaft
4 dl grädde
lite salt

Rödvinssky
1/ gul lök
2 st vitlöksklyftor
50 g rotselleri
1 morot
50 rökt sidfläsk
4-5 timjankvistar
1 msk olivolja
1 lagerblad
1 msk rödvinsvinäger
5 st hela svartpepparkorn
3 dl rött vin
5 dl vatten
2 msk kalvfond
1/2 msk råsocker
en nypa salt
2 msk majsstärkelse
1 msk smör

Börja med rödvinsskyn. Skala lök, vitlök, selleri och morot och skär i små bitar. Strimla fläsket. Bryn grönsaker, fläsk och timjan i oljan. Tillsätt sedan lagerblad, peppar, vinäger och vin. Låt koka utan lock tills hälften återstår.
Häll på vatten och kalvfond och låt koka tills ca 4 dl återstår. Sila bort grönsakerna. Smaka av med socker och salt. Koka upp rödvinsskyn. Red med majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten och vispa i smöret strax före servering.

Och så till gratängen. Skala och skiva jordärtskockor, potatis, lök och vitlök. Lägg i en kastrull tillsammans med rosmarin och grädde. Låt sjuda ca 20 min utan lock tills potatisen mjuknat. Smaka av med salt och citronsaft.
Häll över i ugnssäkra portionsformar eller en stor form. Grädda gratängen i 225 grader mitt i ugnen, 20–25 min tills den fått fin färg.

Oxfilén, sätt ugnen på 100°. Gnid in köttet med salt, svartpeppar och timjan. Bryn runt om i olivolja. Stick i en termometer och lägg köttet i en ugnssäker form.
Stek mitt i ugnen ca 45 minuter tills innertemperaturen är 56°. Låt vila ca 20 min under folie.

Skär köttet i skivor. Servera med gratäng, rödvinssky och grönsaker.


 
 



Hallonmousse a la Per Moberg
 

1 l hallon, frysta eller färska
3 st gelatinblad
1,5-2 dl strösocker
5 dl vispgrädde

Gör så här:Koka ihop hallon med socker till en puré. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
Krama ur dem och lägg ner bladen i hallonpurén. Blanda försiktigt tills bladen löst upp sig.
Låt svalna.
Vispa grädden och vänd försiktigt ner den i hallonen. Portionera upp i glas.
Ställ en stund i kylen. Garnera eventuellt med riven mörk choklad och några hallon.
 





Inga kommentarer: