onsdag 5 mars 2014

Wallenbergare - om 18-åringen själv får välja

Min fina Marcus har fyllt 18 och fick en fantastisk överraskningsfest av sina vänner. Den blev otroligt lyckad och jag tror han fortfarande undrar vad som hände. Att öppna ytterdörren och mötas av 25 skönsjungande ( nåja...) tonåringar som var festklädda och laddade upp till tänderna inför partaj händer inte varje dag! Det värmer i mammahjärtat att han har så många fina vänner. En trött men lycklig son beställde sedan dagen efter, Wallenbergare till middag. Och fyller man år, då får man välja. Till saken hör att farfar tillagar världens godaste Wallenbergare så jag hade en del att leva upp till... Men jag fick godkänt. Ingenting för er på diet kan jag säga. Med tanke på att det går en äggula och 1 dl grädde per 100 g kalvfärs men det talar vi tyst om. 
Fyller man år så gör man.



Wallenbergare 
6 pers

800 g kalvfärs
8 äggulor 
8 dl grädde
2 dl ströbröd
Smör till stekning

Potatis 2 kg
4-5 dl mjölk
Salt & peppar
2 msk smör

Gröna ärtor

Lingon 1 litet paket frysta
2 dl strösocker

Gör så här:
Börja med att se till att kalvfärsen är ordentligt kyld. Lägg kall färs i en bunke och tillsätt äggulorna en och en. Arbeta in dom i smeten. Sedan tillsätter du grädden lite i taget och rör in i smeten. Låt den vila ca 10-15 minuter i kylen.

Häll lingonen i en skål, tillsätt sockret. Rör om då och då fram till servering.

Förbered potatispurén. Skala potatisen och koka den mjuk.

Medan potatisen kokar, kokar du upp ärtorna och när de kokat några minuter, ta av kastrullen och låt ärtorna "vila" i det heta vattnet. 

Ta fram ett bakplåtspapper och häll ut ströbrödet. Ta fran färsen. Forma biffar i önskad storlek. Gör de ganska höga, ca 2 cm. Stek på medelhög värme, ca 4 minuter på varje sida. Sätt på ugnen på 100 grader och lägg in biffarna i en form vartefter de är färdigstekta. 

Häll av vattnet från potatisen. Kör runt  med elvisp så du mosar den. Tillsätt mjölk, smör och smaka av med salt och peppar. Moset skall vara ganska löst. 

Häll av vattnet frän ärtorna.
Lägg upp och servera!












Inga kommentarer: