Fyller man år så gör man.
Wallenbergare
6 pers
800 g kalvfärs
8 äggulor
8 dl grädde
2 dl ströbröd
Smör till stekning
Potatis 2 kg
4-5 dl mjölk
Salt & peppar
2 msk smör
Gröna ärtor
Lingon 1 litet paket frysta
2 dl strösocker
Gör så här:
Börja med att se till att kalvfärsen är ordentligt kyld. Lägg kall färs i en bunke och tillsätt äggulorna en och en. Arbeta in dom i smeten. Sedan tillsätter du grädden lite i taget och rör in i smeten. Låt den vila ca 10-15 minuter i kylen.
Häll lingonen i en skål, tillsätt sockret. Rör om då och då fram till servering.
Förbered potatispurén. Skala potatisen och koka den mjuk.
Medan potatisen kokar, kokar du upp ärtorna och när de kokat några minuter, ta av kastrullen och låt ärtorna "vila" i det heta vattnet.
Ta fram ett bakplåtspapper och häll ut ströbrödet. Ta fran färsen. Forma biffar i önskad storlek. Gör de ganska höga, ca 2 cm. Stek på medelhög värme, ca 4 minuter på varje sida. Sätt på ugnen på 100 grader och lägg in biffarna i en form vartefter de är färdigstekta.
Häll av vattnet från potatisen. Kör runt med elvisp så du mosar den. Tillsätt mjölk, smör och smaka av med salt och peppar. Moset skall vara ganska löst.
Häll av vattnet frän ärtorna.
Lägg upp och servera!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar