söndag 30 mars 2014

Lördagsmys med lyxig laxlasagne

Finbesök av bästa vännen från Linköping kräver sitt i köket. Den här lasagnen känns lite lyxig, kanske är det vita vinet i bechamelsåsen som gör tricket och den är riktigt lätt att få till. Medan jag micklade med plattor och lax stod Pia för sallad och dukning (sen är hon chef över disktrasan också). Gott, gott blev det och   vi festade även till det med en efterrätt som påminner om cheesecake. Men det var vi värda efter ett härligt schlagerpass på Friskis! 
Sa jag att lasagnen fick fem grytlappar av fem möjliga? 

Lyxig laxlasage
6 personer

400 g kallrökt lax i skivor
Lasagneplattor
Färsk bladspenat ca 400 g
1 purjolök
2 dl riven ost

5 msk smör
5 msk vetemjöl
2 dl vitt vin
7 1/2 dl mjölk
2 dl finriven parmesanost
Salt & peppar

Gör så här:
Börja med bechamelsåsen. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Vispa ut mjölet i det smälta smöret. Späd med vinet och sedan mjölken, lite i taget under vispning. Låt koka upp och småputtra ett par minuter. Ta kastrullen från värmen och rör ned parmesanosten. Smaka av med salt och peppar.
Sätt ugnen på 225 grader.
Börja med att hälla såsen i botten på en ugnsfast form, ca 20x40 cm. Lägg ut lasagneplattor jämte varandra så att botten täcks. Lägg på rikligt med spenat och lite strimlad purjolök. Fördela ut laxskivor och avsluta med bechamelsås. Sedan kör du en vända till med plattor, spenat, purjo, lax och sås. Tredje vändan likadant. Det viktiga är att avsluta med sås och sedan fördela den rivna osten på toppen. In i ugnen ca 25 minuter tills den fått fin färg. 
Servera med en god sallad och gärna ett gott vitt vin. Vi valde Castillo De Molina, ett spritsigt vitt vin med mycket syra. Njut! Det gjorde vi :)








Citrusdessert i glas
4 personer

Kesella citrus, 2 burkar
4 Digestivekex, smulade
Blåbär

Varva kesella, kexsmulor och blåbär i glas. Inte svårare än så :)



Inga kommentarer: