torsdag 6 mars 2014

Boeuf Bourguignon

Den här goda grytan har jag ätit sedan jag var liten och den går i arv för jag lagar den själv ett par gånger om året. En riktig klassiker som passar bra som söndagsmiddag. En del får för sig att det är svårt och trixigt med grytor och långkok. Inte alls säger jag. Den sköter sig själv på spisen så jag brukar göra den redan på förmiddagen och härlig doft sprider sig i köket. Prova och låt mig veta vad du tycker!

Boeuf Bourguignon
6 personer

Ca1,5 kg grytbitar
3 msk tomatpuré 
7,5 dl rött vin
4 dl vatten
3 msk kalvfond
3 lagerblad 
2 vitlöksklyftor, hackade
Färsk timjan, 3-4 kvistar
1 burk syltlök
4 morötter
1/2 fänkålsstånd
150 g färska champinjoner
1 pkt bacon
2 tsk socker, gärna råsocker
3 msk hackad persija
Salt & Peppar
1/2 dl Maizenamjöl utrört i lite vatten

Gör så här:
Bryn grytbitarna i en panna. Salta och peppra. Lägg köttet i en rejäl gryta och tillsätt vin, kalvfond, vatten, tomatpuré, lagerblad, vitlök och timjan. Låt småputtra i ett par timmar, gärna med lock på.
Skala morötterna, ansa fänkålen och skär i mindre bitar. Tillsätt i grytan. Dela champinjonerna i halvor eller kvartar beroende på storlek och bryn tillsammans med bacon som du klippt i små bitar. Häll över i grytan. Tillsätt syltlöken. Smaka av med råsocker och red av med maizena.
Garnera med hackad persilja. Servera med kokt potatis, ris eller potatispuré och gärna lite inlagd gurka.




Inga kommentarer: