Nu är påsken här! Vi inledde Skärtorsdagen med ett litet påskbord med mina föräldrar för att sedan ha det större på påskafton. Det finns några saker som alltid måste finnas med, oavsett om det är jul, påsk eller midsommar och det är sill och nubbesallad. Jag brukar variera sillen, förutom den vanligt inlagda som man inte kan vara utan. Just nu är Säfsensill en favorit tillsammans med en variant på senapssill. I år provade vi även en parmesan och örtkryddad lax med romsås. Den gick hem kan jag säga! Passar mer än till påsk och kommer hamna på bordet fler gånger i närtid. Hoppas ni har en underbart skön påskledighet mina vänner!
Nubbesallad
2 dl gräddfil
3 dl majonnäs
8 msk orökt kaviar
1 finhackad rödlök
1 1/2 dl finhackad purjolök
1 dl hackad dill
2 matjessillfiléer i små bitar
Ca 10 små kokta potatisar i tärningar
Garnering:
3 dl hackat kokt ägg
Klippt persilja
Gör så här:
Blanda alla ingredienser och ställ sedan i kylen i ett par timmar innan servering. Den kan även göras dagen innan den ska serveras. Vänta i så fall med garneringen.
Säfsensill
1 burk inläggningssill
1 1/2 dl gräddfil
1 dl majonnäs
2 vitlöksklyftor, rivna
1 knippe hackad dill
1 knippe hackad gräslök
1/2 finhackad purjolök
Salt & peppar
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till såsen och avsluta med att skiva ned sillen. Låt den stå minst ett dygn i kylskåpet innan servering.
Senapssill
1 burk inläggningssill
1 äpple, skalat och finhackat
1 tsk råsocker
3 msk finhackad purjolök
3 msk finhackad dill
1 dl majonnäs
1/2 dl gräddfil
2 msk söt stark senap
2 msk grovkornig stark senap
Salt & peppar
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till såsen och avsluta med att skiva ned sillen. Låt den stå minst ett dygn i kylskåpet innan servering.
8-10 personer
1 1/2 kg benfri lax/laxsida
Marinad:
1 1/2 dl olivolja
1 1/2 dl riven parmesanost
Rivet skal och saften av 1 lime
1 1/2 dl finhackade blandade örter (jag tog persilja, dill, oregano och timjan)
1/2 msk salt
Topping:
1/2 kg skalade räkor
Gör så här:
Blanda marinaden. Lägg laxsidan på en plåt med bakplåtspapper. Bred marinaden över och stek mitt i ugnen på 150 grader i ca 25 minuter. Låt den svalna. Lägg över på serveringsfat och toppa med räkorna. Servera med romsås.
Petras goda romsås
1 dl crème fraiche
1 dl vispad grädde
1 dl majonnäs
2 msk hackad dill
2 msk hackad persilja
2 msk hackad gräslök
1 burk ishavsrom
Salt & Peppar
Gör så här:
Blanda alla ingredienser och låt stå kallt fram till servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar