måndag 31 mars 2014

Färs på spett

Sommartid! Och vilket fantastiskt vårväder! Helgen har bjudit på flera stunder i solen och mitt lilla hörn vid huset ger lä och riktigt varmt. Idag är det grått och tungt tungt att komma upp. Det är den där extra timmen tidigare som gör sitt. Men, jag hoppade i vårjackan och studsade till tåget. 
Middagstips till er idag blir färs på spett. Det sköter sig själv i ugnen och det passar väl bra när veckan drar igång? Riktigt gott tyckte vi. Vad tyckte du?

Färs på spett
6 pers

800 g köttfärs
2 ägg
1 dl ströbröd
2 dl mjölk
1 st gul lök, finhackad 
8 st soltorkade tomater i örtolja
2 vitlöksklyftor
Bacon, ca 1 1/2 paket
Rosmarin, färsk
Grillspett av trä

Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader. Låt ströbrödet svälla i mjölk en stund. Blanda sedan i färs, salt, peppar och ägg till en smet. 
Hacka den gula löken och de soltorkade tomaterna fint (Obs! Spara örtoljan) och blanda ned i färsen tillsammans med riven vitlök. 
Forma färsen till järpar och linda en baconskiva runt varje. Lägg i en ugnsform modell större. Pensla med örtoljan från tomaterna och strö över hackad färsk rosmarin. 
Stek mitt i ugnen i ca 20 minuter. 
Stick i träspetten när de är klara och servera förslagsvis med ris, sallad och den grymma basilikasåsen som du ser receptet på här nedan.



Kall basilikasås
1 kruka färsk basilika
2 msk olivolja
1/2 dl majonnäs 
2 dl gräddfil
2 dl crème fraiche 
2 vitlöksklyftor
2 msk flytande honung
Salt & Peppar

Gör så här:
Börja med att hacka basilikan fint, gärna i maskin eller med mixerstav. Jag tar hela buketten inte bara bladen. 
Blanda basilikahacket med resterande ingredienser. Vitlöken pressar eller river du. Rör ihop. Klart!





söndag 30 mars 2014

Lördagsmys med lyxig laxlasagne

Finbesök av bästa vännen från Linköping kräver sitt i köket. Den här lasagnen känns lite lyxig, kanske är det vita vinet i bechamelsåsen som gör tricket och den är riktigt lätt att få till. Medan jag micklade med plattor och lax stod Pia för sallad och dukning (sen är hon chef över disktrasan också). Gott, gott blev det och   vi festade även till det med en efterrätt som påminner om cheesecake. Men det var vi värda efter ett härligt schlagerpass på Friskis! 
Sa jag att lasagnen fick fem grytlappar av fem möjliga? 

Lyxig laxlasage
6 personer

400 g kallrökt lax i skivor
Lasagneplattor
Färsk bladspenat ca 400 g
1 purjolök
2 dl riven ost

5 msk smör
5 msk vetemjöl
2 dl vitt vin
7 1/2 dl mjölk
2 dl finriven parmesanost
Salt & peppar

Gör så här:
Börja med bechamelsåsen. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Vispa ut mjölet i det smälta smöret. Späd med vinet och sedan mjölken, lite i taget under vispning. Låt koka upp och småputtra ett par minuter. Ta kastrullen från värmen och rör ned parmesanosten. Smaka av med salt och peppar.
Sätt ugnen på 225 grader.
Börja med att hälla såsen i botten på en ugnsfast form, ca 20x40 cm. Lägg ut lasagneplattor jämte varandra så att botten täcks. Lägg på rikligt med spenat och lite strimlad purjolök. Fördela ut laxskivor och avsluta med bechamelsås. Sedan kör du en vända till med plattor, spenat, purjo, lax och sås. Tredje vändan likadant. Det viktiga är att avsluta med sås och sedan fördela den rivna osten på toppen. In i ugnen ca 25 minuter tills den fått fin färg. 
Servera med en god sallad och gärna ett gott vitt vin. Vi valde Castillo De Molina, ett spritsigt vitt vin med mycket syra. Njut! Det gjorde vi :)








Citrusdessert i glas
4 personer

Kesella citrus, 2 burkar
4 Digestivekex, smulade
Blåbär

Varva kesella, kexsmulor och blåbär i glas. Inte svårare än så :)



onsdag 26 mars 2014

Lyxig lördagsmeny

Den här varmrätten fanns på vår senaste nyårsmeny och då det nu var bra pris på oxfilé så blev det en favorit i repris. Det var inte nyårskväll men ändock Mellofinal vilket vi tyckte räckte som festlighet. Den här rätten tar lite tid, det är lite mickel men är väl värd besväret när man väl får hugga in. Gratängen är underbar, jag gjorde den i mindre skålar men smakar lika bra i stor form. Your choice. Oxfilén gillar vi röd så den tar jag ut vid 56 grader.
Efterrätten bestod av inget mindre än hallonmousse a la Per Moberg.  
L o v e l y !


Timjanstekt oxfilé med jordärtskocksgratäng och rökt rödvinssky
4 personer

Timjanstekt oxfilé
800 g oxfilé
salt
peppar
10 st timjankvistar

Gratäng
1/2 kg jorärtskockor
1/2 kg mandelpotatis
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
2 st rosmarinkvistar
1/2 msk citronsaft
4 dl grädde
lite salt

Rödvinssky
1/ gul lök
2 st vitlöksklyftor
50 g rotselleri
1 morot
50 rökt sidfläsk
4-5 timjankvistar
1 msk olivolja
1 lagerblad
1 msk rödvinsvinäger
5 st hela svartpepparkorn
3 dl rött vin
5 dl vatten
2 msk kalvfond
1/2 msk råsocker
en nypa salt
2 msk majsstärkelse
1 msk smör

Börja med rödvinsskyn. Skala lök, vitlök, selleri och morot och skär i små bitar. Strimla fläsket. Bryn grönsaker, fläsk och timjan i oljan. Tillsätt sedan lagerblad, peppar, vinäger och vin. Låt koka utan lock tills hälften återstår.
Häll på vatten och kalvfond och låt koka tills ca 4 dl återstår. Sila bort grönsakerna. Smaka av med socker och salt. Koka upp rödvinsskyn. Red med majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten och vispa i smöret strax före servering.

Och så till gratängen. Skala och skiva jordärtskockor, potatis, lök och vitlök. Lägg i en kastrull tillsammans med rosmarin och grädde. Låt sjuda ca 20 min utan lock tills potatisen mjuknat. Smaka av med salt och citronsaft.
Häll över i ugnssäkra portionsformar eller en stor form. Grädda gratängen i 225 grader mitt i ugnen, 20–25 min tills den fått fin färg.

Oxfilén, sätt ugnen på 100°. Gnid in köttet med salt, svartpeppar och timjan. Bryn runt om i olivolja. Stick i en termometer och lägg köttet i en ugnssäker form.
Stek mitt i ugnen ca 45 minuter tills innertemperaturen är 56°. Låt vila ca 20 min under folie.

Skär köttet i skivor. Servera med gratäng, rödvinssky och grönsaker.


 
 



Hallonmousse a la Per Moberg
 

1 l hallon, frysta eller färska
3 st gelatinblad
1,5-2 dl strösocker
5 dl vispgrädde

Gör så här:Koka ihop hallon med socker till en puré. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
Krama ur dem och lägg ner bladen i hallonpurén. Blanda försiktigt tills bladen löst upp sig.
Låt svalna.
Vispa grädden och vänd försiktigt ner den i hallonen. Portionera upp i glas.
Ställ en stund i kylen. Garnera eventuellt med riven mörk choklad och några hallon.
 





onsdag 19 mars 2014

Bifteki & Rosmarinpotatis


Bifteki & Rosmarinpotatis
6 personer

600 g nötfärs
1 pkt fetaost
2 ägg
Salt & peppar 
Oregano
En skvätt grädde
Potatis
Flingsalt 
Oliv- eller rapsolja 
Färsk rosmarin

Gör så här:
Börja med potatisen. Skiva den med skalet på i tunna skivor och lägg i en djup ugnsplåt. Hacka rosmarinen grovt och strö över potatisen tillsammans med olja och flingsalt. Ned med fingrarna och rör runt så att olja och kryddor fördelas på potatisen. In i 225 gradig ugn, ca 25 minuter.
Blanda nötfärs tillsammans med ägg, kryddor och grädde. Forma till biffar och lägg på en skärbräda. Skär ett snitt i varje köttfärsbiff och fördela fetaosten. "Stäng igen" biffen och stek i stekpanna på medelhög värme.

Servera med sallad och tzatziki passar fint!






lördag 15 mars 2014

Galet god kycklingpaj!


Pajen av alla pajer - galet god! Det här är också ett recept som hängt med hur länge som helst känns det som. Det sitter i ryggmärgen och återkommer hos oss med jämna mellanrum. Tror dom flesta vänner någon gång fått kycklingpaj
på tallriken och ibland har den faktiskt seglat upp på menyn på begäran. Gör den i mindre form (typ springform) då blir pajdegen högre. Eller i en större avlång form, då degen inte blir så hög och pajen blir bredare. Verkar det rörigt? Ta en titt på bilderna här som är paj i långform och jämför bilderna på bloggen för "kycklingpaj med fetaost" så förstår ni skillnaden.
Hoppas ni gillar denna lika mycket som jag!

Kycklingpaj
6 personer

4 kycklingfiléer 
150 g färska champinjoner
En purjolök
En grön paprika
1 pkt bacon
2 dl chilisås
4-5 dl grädde
Salt
Peppar
2 dl riven lagrad ost
Örtagårdskrydda
2 msk vetemjöl
worchestershire sauce

Pajdeg
50 g smör rumstempererat
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 dl mjölk
1/2 tsk salt

Gör så här:
Börja med pajdegen. Fördela smöret med mjöl, salt och bakpulver. Tillsätt mjölken och arbeta ihop degen. Klä formen med degen. 

Skär kycklingfiléerna i mindre bitar och bryn i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Strimla purjolök, paprika och dela champinjonerna i kvartar. Häll över i pannan. Pudra över mjölet, rör om. Tillsätt grädde, chilisås och en liten skvätt 
worchestershire sauce. Smaka av med salt, peppar och örtagårdskrydda. 
Häll fyllningen i pajskalet och toppa med det rivna osten. Grädda i 200 grader i ca 25-30 minuter. 
Servera med sallad.





torsdag 6 mars 2014

Boeuf Bourguignon

Den här goda grytan har jag ätit sedan jag var liten och den går i arv för jag lagar den själv ett par gånger om året. En riktig klassiker som passar bra som söndagsmiddag. En del får för sig att det är svårt och trixigt med grytor och långkok. Inte alls säger jag. Den sköter sig själv på spisen så jag brukar göra den redan på förmiddagen och härlig doft sprider sig i köket. Prova och låt mig veta vad du tycker!

Boeuf Bourguignon
6 personer

Ca1,5 kg grytbitar
3 msk tomatpuré 
7,5 dl rött vin
4 dl vatten
3 msk kalvfond
3 lagerblad 
2 vitlöksklyftor, hackade
Färsk timjan, 3-4 kvistar
1 burk syltlök
4 morötter
1/2 fänkålsstånd
150 g färska champinjoner
1 pkt bacon
2 tsk socker, gärna råsocker
3 msk hackad persija
Salt & Peppar
1/2 dl Maizenamjöl utrört i lite vatten

Gör så här:
Bryn grytbitarna i en panna. Salta och peppra. Lägg köttet i en rejäl gryta och tillsätt vin, kalvfond, vatten, tomatpuré, lagerblad, vitlök och timjan. Låt småputtra i ett par timmar, gärna med lock på.
Skala morötterna, ansa fänkålen och skär i mindre bitar. Tillsätt i grytan. Dela champinjonerna i halvor eller kvartar beroende på storlek och bryn tillsammans med bacon som du klippt i små bitar. Häll över i grytan. Tillsätt syltlöken. Smaka av med råsocker och red av med maizena.
Garnera med hackad persilja. Servera med kokt potatis, ris eller potatispuré och gärna lite inlagd gurka.




onsdag 5 mars 2014

Wallenbergare - om 18-åringen själv får välja

Min fina Marcus har fyllt 18 och fick en fantastisk överraskningsfest av sina vänner. Den blev otroligt lyckad och jag tror han fortfarande undrar vad som hände. Att öppna ytterdörren och mötas av 25 skönsjungande ( nåja...) tonåringar som var festklädda och laddade upp till tänderna inför partaj händer inte varje dag! Det värmer i mammahjärtat att han har så många fina vänner. En trött men lycklig son beställde sedan dagen efter, Wallenbergare till middag. Och fyller man år, då får man välja. Till saken hör att farfar tillagar världens godaste Wallenbergare så jag hade en del att leva upp till... Men jag fick godkänt. Ingenting för er på diet kan jag säga. Med tanke på att det går en äggula och 1 dl grädde per 100 g kalvfärs men det talar vi tyst om. 
Fyller man år så gör man.



Wallenbergare 
6 pers

800 g kalvfärs
8 äggulor 
8 dl grädde
2 dl ströbröd
Smör till stekning

Potatis 2 kg
4-5 dl mjölk
Salt & peppar
2 msk smör

Gröna ärtor

Lingon 1 litet paket frysta
2 dl strösocker

Gör så här:
Börja med att se till att kalvfärsen är ordentligt kyld. Lägg kall färs i en bunke och tillsätt äggulorna en och en. Arbeta in dom i smeten. Sedan tillsätter du grädden lite i taget och rör in i smeten. Låt den vila ca 10-15 minuter i kylen.

Häll lingonen i en skål, tillsätt sockret. Rör om då och då fram till servering.

Förbered potatispurén. Skala potatisen och koka den mjuk.

Medan potatisen kokar, kokar du upp ärtorna och när de kokat några minuter, ta av kastrullen och låt ärtorna "vila" i det heta vattnet. 

Ta fram ett bakplåtspapper och häll ut ströbrödet. Ta fran färsen. Forma biffar i önskad storlek. Gör de ganska höga, ca 2 cm. Stek på medelhög värme, ca 4 minuter på varje sida. Sätt på ugnen på 100 grader och lägg in biffarna i en form vartefter de är färdigstekta. 

Häll av vattnet från potatisen. Kör runt  med elvisp så du mosar den. Tillsätt mjölk, smör och smaka av med salt och peppar. Moset skall vara ganska löst. 

Häll av vattnet frän ärtorna.
Lägg upp och servera!