Här använder jag hushållsvågen också, viktigt att väga allt mjöl och kryddorna så det blir exakt. Här är du också betjänt av en hushållsassistent annars är det till att ha starka armar. Om inte annat så får du det.
Hembakade vörtlimpor
2 st
1,5 dl svagdricka
100 g grovt rågmjöl
50 g jäst
Gör så här:
Koka upp 1 dl av svagdrickan och häll den över hälften av rågmjölet. Rör blandningen till en slät massa.
Tillsätt jästen, resten av svagdrickan samt resten av rågmjölet. Blanda allt i maskin ca 5-7 minuter eller 10 minuter för hand. Låt blandningen vila under bakduk i ca 30 minuter.
Tillsätt sedan:
1 dl svagdricka
130 g mörk sirap
1 dl vört (5 dl porter nedkokat till 1 dl vätska)
3 g mald pomerans
1 g mald kryddnejlika
2 g mald ingefära
1 g mald kardemumma
50 g grovt rågmjöl
500 g vetemjöl
10 g salt
20 g rumsvarmt smör
Blanda allt utom salt i maskin i ca 10 minuter. Tillsätt saltet och låt maskinen gå ytterligare ca 5 minuter.
Låt degen vila i en smord plastlåda i ca 45-60 minuter.
Forma två bröd och låt dem jäsa till dubbel storlek, ca 1-1 ½ timme.
Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in bröden och spruta vatten med en blomspruta in i ugnen. Stäng luckan och sänk värmen till ca 200 grader. Detta gör man för att få en hård skorpa på bröden. Grädda i ca 35-40 minuter. Ta ut bröden och pensla dom med lite smält smör för att få en blank fin yta.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar