fredag 17 januari 2014

Vitlöksdoftande fläskfilé med "crushed potatoes"

En liten paus från bloggandet har det blivit då vi har haft en efterlängtad semester i solen. Jag har kopplat bort all vardag och verklighet och verkligen haft ledigt! Men nu är vi hemma igen och tillbaka i gängorna, vilket bland annat betyder laga mat. Kvällen innan Egyptenresan hade vi min väninna Gitte över på middag och det blev en fläskfile med en riktigt grym sås! Potatisen, "crushed potatoes" är en kul variant och ett gott tillbehör till kött och perfekt om du har överbliven potatis i kylen. Vi tyckte alla att det var riktigt smarrigt och eftersom Gitte har frågat om det ligger ute på bloggen så får detta bli mitt bidrag till fredagsmys mina vänner. Bon appétit!

Vitlöksdoftande fläskfile med "Crushed potatoes"
4 personer

Fläskfilé 700-800 g
5 dl köttbuljong 
2 dl grädde
finrivna vitlöksklyftor
1 msk rödvinsvinäger
1 msk tomatpuré 
Salt och peppar
1-2 tsk torkad basilika
Smör/olja till stekning 

Färdigkokt potatis med skal
Salt (gärna flingsalt)
Peppar
Riven lagrad ost

Gör så här:
Putsa fläskfilén fri från hinnor. Skär i skivor och bryn i het stekpanna så de får fin färg. Salta och peppra. Lägg skivorna att vila på ett fat. 
Vispa ur pannan med finriven vitlök, vinäger, tomatpuré och buljong. Slå på grädden, tillsätt basilika och lägg i skivorna av fläskfile. 
Sänk värmen och låt småputtra utan lock ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. 

Under tiden såsen puttrar fixar du potatisen.

Lägg den färdigkokta potatisen på en bakpappersklädd plåt. "Mosa till" varje potatis med en gaffel och strö över salt, dra några varv med pepparkvarnen och sedan på med riven ost. 
Gratineras i 225 grader i ca 10 minuter. 
Ta ut när dom fått fin färg. 
Det doftar ljuvligt i köket kan jag lova!





Inga kommentarer: