lördag 20 september 2014

Vendelas havrebollar



Kommer ni ihåg dessa ljusa, fluffiga havrebollar som man kunde köpa när man var liten? Vi hade ett litet konditori i centrum där vi handlade havrebollar och nötcreme. Känns som 100 år sedan och jag hade glömt hur goda de var.  När vår granntjej hade bakat fick vi ett litet provsmak och det sa bara slurp så var dom slut. Som tur var fick jag receptet och nu har vi bakat själva. 
Dessa små godingar går dessutom utmärkt att frysa. Perfekt när du får oväntat besök. 

Vendelas havrebollar
Ca 15 st

200 g smör
7 1/2 dl havregryn
1/2 tsk kakao
1 dl kallt kaffe
2 1/2 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl strösocker
Kokos

Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en skål och vispa med elvisp 8-10 minuter tills smeten är riktigt fluffig. Den är nu ganska lös och kladdig. Ta klickar av smeten med en matsked och vänd runt i kokos. Lägg varje boll i en pappersform. Ställ in i kylen och ta gärna fram en timme innan servering. 




Inga kommentarer: