fredag 25 oktober 2013

Smarrigt bröd till helgen

Lantbröd av råg


Två stora bröd. Som variation kan man tillsätta grovt hackade valnötter eller oliver.

50 g jäst
1 liter vatten
1/2 dl olivolja
2 msk salt
5 dl fint rågmjöl
2 liter vetemjöl special

Gör så här:
Lös jästen i fingervarmt vatten, 37 grader. Tillsätt olja, salt och rågmjöl samt eventuellt grovhackade valnötter eller oliver.
Rör ner vetemjölet lite i taget. Knåda degen väl i 7-8 minuter. Ställ den att jäsa under bakduk i 1 timme.
Tag upp degen och knåda den lätt. Forma två bröd och skåra ett mönster med vass kniv på ovansidan. Låt jäsa ytterligare 20-25 minuter. 
Grädda bröden i nedre delen av ugnen i 225 grader i 35-40 minuter. Låt svalna under duk. 

Inga kommentarer: