torsdag 9 april 2015

Grönsaker & kycklinglår i ugn


Påsken bjöd på tradionellt påskbord med sill och lax och för att inte tala om ägg. Supersmarrigt och vi har ätit rester sedan påskafton... Men nu är dom slut och till middag blev det rotfrukter i ugn tillsammas med kycklinglår med ben och en enkel kall sås med fetaost. En varmluftsugn är att föredra när man ska in med både kyckling och grönsaker samtidigt i ugnen. Sen köper jag alltid färsk kyckling, inte fryst för att slippa all koksaltlösning som sprutas in i kycklingen. Tänk på det! När det kommer till grönsakerna, välj dina favoriter, de flesta funkar. Min nya grönsaksfavorit i ugnen är brysselkål. Ja men dom blir helt ljuvliga i ugnen! Har ni inte provat det så måste ni. Beskan minskar och dom blir rikigt söta och goda. Och välj färska grönsaker, inte frysta. De frysta avger så mycket vatten så då riskerar du att det blir en "saggig" röra av alltihop. Jag väljer att hoppa över potatisen, jag tycker det blir godare utan men är en smaksak förstås.

Grönsaker & kycklinglår i ugn
6 personer

morötter
brysselkål
palsternacka
röd lök
zucchini
broccoli
Solrosolja
salt
färsk timjan

Kycklinglår med ben (två paket)
salt & peppar
olja
ketchap manis (söt sojya)

1 paket fetaost
2 dl creme fraich eller gräddfil
hackad gräslök
nymalen peppar

Gör så här:
Skär grönsakerna i bitar. Försök att ha någorlunda samma storlek så är tillagningstiden densamma för allt. Lägg i en djup plåt, ringla över solrosolja och salta. Blanda runt grönsakerna med oljan. Lägg några timjankvistar överst.
Salta och peppra kycklinglåren på båda sidor. Lägg i ugnsform och ringla över lite olja och soja.

Sätt in formarna i 200 grader ca 45-60 minuter beroende på ugn. Ta ut formarna ett par gånger under tillagningstiden, rör om bland grönsakerna. Ös kycklingen.

Under tiden kycklingen och grönsakerna är i ugnen kan du röra ihop fetaostsåsen. Smula fetaosten. Tillsätt gräslök och creme fraiche. Rör om och smaka av med peppar.







Inga kommentarer: