torsdag 6 februari 2014

Pulled pork!

En amerikansk klassiker som har blivit riktigt populär i Sverige. Det är fläskkarré som kokas i barbecuesås i låg värme över längre tid. Sköter sig själv i ugnen och perfekt om man ska laga till många. Har du fler fläskkaréer går det utmärkt att tillaga i samma gryta. Tillbehören kan man också variera, olika sorters grönsaker och bröd. Jag valde pitabröd från ICA. Dom har frysta pitabröd som passar bra att dela på mitten för att sedan fylla med godsaker. Mitt tips är också att ha något syrligt till, som picklad rödlök. Den gifter sig riktigt bra till köttet som har mer söt och rökig smak. Något för fredagsmyset kanske? Eftersom det tar lite tid i ugnen brukar jag förbereda köttet dagen innan för att sedan värma dagen efter. 

Pulled pork
6 personer

Ca 1 kg fläskkarré utan ben
2 gula lökar eller schalottenlök
3 vitlöksklyftor
Salt
Peppar
Chiliflakes
3 dl bbqsås (helst Sweet Baby Ray's)
2 dl vatten
2 msk oxfond

Gör så här:
Krydda fläskkarrén med salt, peppar och chiliflakes runt om. Lägg den i en gryta av gjutjärnstyp med lock. Koka upp bbqsås, vatten och fond. Hacka löken fint och tillsätt i såsen. Riv vitlöken och tillsätt även den i såsen. Häll såsen över köttet, på med locket och in i ugnen på 75-100 grader och låt stå i ca 6 timmar. Köttet kommer att falla sönder och bli riktigt riktigt mört.


Picklad rödlök
3 röda lökar
2 dl ättikssprit 12%
1/2 dl salt
2 1/2 dl strösocker
1 dl vatten

Gör så här:
Koka upp ättiksspriten tillsammans med socker och salt. 
Strimla rödlöken fint, lägg i en skål. Häll den varma ättikslagen över löken och låt kallna.


Vitlökssås
2 dl créme fraiche eller gräddfil
2 vitlöksklyftor, rivna
Salt & peppar



1 kommentar:

Anonym sa...

Gott det ser ut!