Lasagne är en riktig pastafavorit och jag tycker om att variera den med kyckling, lax eller helt vegetarisk. Idag blev det en klassiker med köttfärs och den går alltid hem hos resten av familjen. Perfekt om man vill förbereda några lunchlådor, då den räcker till många. Ja, om man inte har tonåringar i huset förstås...
Lasagne al Forno
6 portioner
500-600 g nötfärs
1 stor gul lök
500 g krossade tomater
1 1/2 dl chilisås
1 msk kinesisk soja
1/2 msk worchestershire sauce
2 dl vatten
1 tärning köttbuljong
2-3 vitlöksklyftor
Salt
Peppar
Paprikakrydda
Cayennepeppar
Lasagneplattor, 12-15 st
Mozzarella hackad i bitar, 2 bollar
2 dl riven lagrad ost
Gör så här:
Hacka löken och bryn lätt i smör.
Tillsätt köttfärsen och bryn även den. Krydda rätt rejält med salt, peppar, cayenne, riven vitlök och paprikakrydda. Ha i krossade tomater och chilisås. Tillsätt soja, worchestershire, buljong och vatten.
Låt puttra ordentligt 10 minuter.
Bechamelsås
4 msk smör
4 msk mjöl
1 liter mjölk
1 tsk salt
1 krm peppar
Ev lite riven muskot
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull. Vispa ned mjölet. Tillsätt mjölken lite i taget, koka upp och låt koka under fortsatt vispning 3-5 minuter. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite muskot.
Ta fram en rejäl form. Börja med ett par rejäla slevar med köttfärssås i botten. Efter det ett par deciliter sås och lite av mozzarellan. Fördela sedan lasagneplattor ovanpå. Gör samma procedur igen.
Köttfärs-Sås-Mozarella-Lasagneplattor. Avsluta med köttfärs och sås överst. Till sist, strö ut den rivna lagrade osten och skjuts in i ugnen i 200-225 grader (beroende på ugn) i ca 20-25 minuter. Servera med en god sallad och varför inte ett glas rött.
Kram på er och smaklig spis!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar