måndag 27 oktober 2014

Brytbröd med dinkel

Snabbt och lätt är det att göra detta saftiga dinkelbröd. Ett brytbröd som funkar såväl på buffébordet som till frukost. 

Brytbröd med dinkel
16 st

5 dl mjölk
50 g jäst
250 g kvarg
1 1/2 tsk salt 
1/2 dl linfrö
2 dl grovt dinkelmjöl
2 dl grovt rågmjöl
Ca 8 dl vetemjöl

Gör så här:
Värm mjölken till 37 grader och häll den i en bunken. Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt salt, linfrö, dinkel-, råg- och vetemjöl, lite i taget. Knåda ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk i 40 minuter. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda igenom den ordentligt. Dela degen i två delar och rulla ut till längder. Dela varje längd i 8 lika stora delar och rulla till totalt 16 bullar. 
Lägg bullarna intill varandra på en plåt med bakplåtspapper och strö lite vetemjöl över dom. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 minuter. 
Sätt ugnen på 225 grader. Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter. 



Inga kommentarer: